Shiatsu

Shiatsu betekent letterlijk “druk met de vingers”, een massage op een ontspannen manier waarbij de therapeut haar eigen lichaamsgewicht gebruikt om de juiste diepte van druk te geven langs het netwerk van energiebanen die over het lichaam en door de organen lopen en waardoor de energie (Ki) zich in ons lichaam beweegt. Shiatsu is verwant aan acupunctuur, maar wordt beoefend zonder naalden.

Tijdens een Shiatsu-behandeling lig je op een speciale mat op de grond. Wanneer door lichamelijke klachten of andere redenen, niet op de grond gewerkt kan worden, zal de behandeling plaatsvinden op een elektrische verstelbare behandeltafel. De behandeling wordt gewoon over de kleding heen gegeven.

evenwicht
Balans is een weegschaal. De weegschaal wordt gevuld met wat wij leven noemen.De kunst is de weegschaal vaak genoeg in evenwicht te brengen om het lichaam een referentiekader te bieden, waarop het zelfgenezend vermogen draait. Shiatsu en EFT kunnen dit voor je doen.

meridianen
Bij Shiatsu wordt hiervoor gewerkt op de energiebanen in je lichaam, de zogenoemde meridianen, die elk met een ander orgaan in verbinding staan. Op deze banen bevinden zich punten, die bij de juiste druk hun energetische werking bieden en hiermee in de basis een teveel of te weinig energie kunnen balanceren.

therapie
Er wordt gericht behandeld op klachten. Vooraf aan de eerste behandeling wordt een anamnese afgenomen en een diagnose gesteld. Hierbij wordt op de pols en de buik gevoeld. Soms wordt de kleur en de vorm van de tong bekeken.

nieuwe balans
Na de behandeling zal uw lichaam een paar dagen zoeken naar een manier om de aangeboden balans te integreren. Het zelfgenezend vermogen doet haar werk. Afhankelijk van uw klachtenpatroon, zullen er gemiddeld ca 4 tot 6 behandelingen nodig zijn om de balans een stevige basis te geven.

Duur van de behandelingen 
Wanneer ik tijdens de Shiatsu massage of therapie merk, dat jouw lichaam de behandeltijd niet aan kan, vanwege een gebrek aan Qi, zal ik de behandeling eerder stoppen om ervoor te waken dat ik je niet uitput. De resterende tijd kun je in ontspanning blijven liggen met een warme deken. In de meeste gevallen, zal ik dit kunnen ondersteunen, door de aanraking van een enkel punt, of oppervlak, met voedende intentie. Dit is een voorbeeld van wat ik een energetisch rustmoment noem.

Comments are closed