Emotional Freedom Techniek (EFT), hoe werkt dit nu eigenlijk?

EFT staat voor Emotional Freedom Technique.
Emotie = Energie in beweging. Een emotie ontstaat wanneer een probleem of gebeurtenis neurologisch gekoppeld is aan een gevoel en een gedachte en hierdoor een verandering in het lichaamsenergiesysteem veroorzaakt.

onverwerkte emoties
De energiebanen in ons lichaam, de meridianen genoemd, kunnen verstoord raken, wanneer de energie van een negatieve emotie (een onverwerkte emotie) zich ergens ophoopt en de stroming blokkeert. Emoties die niet soepel verwerkt zijn, laten dan ook hun sporen na in het emotionele brein en zullen tijdens het leven hun aanwezigheid laten voelen. Dit kan herkend worden als gevoelens van (spier)spanning, druk, pijn, beklemming, ademhalingsproblemen, verminderde concentratie of helderheid, onrustige gedachten, kortademigheid, hoofdpijn, zweet etc. Wanneer zich onverwerkte emoties opstapelen, zullen klachten op den duur verergeren of overgaan in hevigere klachten of zelfs ziekte. Denk aan depressie, hartkloppingen, fobieën, allergieën, leerproblemen, angsten of psychische onevenwichtigheid.

tappen
Bij behandeling d.m.v. EFT, wordt gebruik gemaakt van het kloppen/tappen op specifieke meridiaan punten tijdens het uitspreken van het knelpunt in combinatie met een positieve associatie. Het kloppen zelf en de gebruikte punten stimuleren daarbij de aanmaak van o.a. serotonine welke een ontspannende werking heeft en een rol speelt bij het uitdoven van de emotie. De serotonine voorkomt namelijk dat de emotie opnieuw wordt opgeslagen in het geheugen, waardoor de neurologische verbinding wordt doorbroken. Hierdoor wordt tevens de neurologische verbinding tussen de gebeurtenis en de gekoppelde lichamelijke klachten verbroken.

Shiatsu therapie kan een energetische blokkade in het lichaam doorbreken, waardoor er weer doorstroming van de energie (Qi) ontstaat. Hierbij komen vaak emoties vrij die vast zaten. Dit kan voldoende zijn om verbetering van de klachten te bewerkstelligen. Soms zijn de emoties niet goed verwerkt en nog gekoppeld aan een gebeurtenis of trauma. De kunst is dan om met EFT ondersteuning te bieden tijdens het ervaren van deze emotie, zodat er met terugwerkende kracht een betere verwerking kan plaatsvinden.

EFT kan op zichzelf ook emoties en herinneringen oproepen. Met EFT ontkoppel je deze emoties van de situatie, waardoor het herinneringen worden zonder dat de emoties nog in de weg zitten. Ook hierdoor kunnen energetische blokkades in het lichaam loskomen en het lichaam een betere doorstroming en meer ruimte geven waardoor klachten kunnen verdwijnen en de cliënt zich bevrijd en opgelucht zal voelen.

 

Bij de eerste behandeling neem ik altijd extra tijd voor je. We drinken samen een kopje thee of water en gaan in gesprek. Dit is het intakegesprek en tevens een kennismaking met elkaar.

Het is fijn om even tijd te krijgen te mogen ervaren of het prettig voelt in de praktijk en bij mij. Je bent nooit verplicht om behandelingen voort te zetten als het niet goed voelt. Veiligheid is voor mij een belangrijke voorwaarde omdat ik uit ervaring weet dat de behandelingen dan nog beter werken. 

 

Tijdens het gesprek stel ik je ook vele vragen om een beeld te krijgen van wie jij bent, jouw achtergrond en ervaringen, wat je verwachting en wensen zijn en welke fysieke klachten je ervaart. Je krijgt uitleg en antwoord op de vragen die je hebt over de behandeling en we nemen even de praktische informatie door.